PRIMA PAGINA CE ESTE CONSTATAREA AMIABILA? GHIDUL DE ASIGURARI AUTO INTREBARI FRECVENTE DESPRE ASIGURARILE AUTO LEGISLATIE INSTITUTII SI ORGANIZATII DESPRE NOI
Omniasig

Aboneaza-te GRATUIT
la Newsletterele de Asigurari si Pensii!

Inregistreaza-te si alatura-te celor
peste 16.000 de abonati.


by sigla

Astazi se implinesc doi ani de la introducerea constatarii amiabile in practica rutiera din Romania. Aceasta este o procedura simplificata, utilizata la nivel european pentru solutionarea accidentelor soldate numai cu pagube materiale. Utilizand constatul amiabil, conducatorii vehiculelor implicate intr-un astfel de eveniment au posibilitatea de a completa impreuna si apoi de a depune la companiile de asigurare un formular tipizat, fara a mai fi necesara deplasarea la Politie pentru constatarea obisnuita.

Pentru cetatean, avantajul consta in scurtarea timpului de solutionare a accidentului, evitand cozile de la ghiseele Politiei rutiere. In acelasi timp, desi nu se mai percepe amenda contraventionala de catre Politie, aceasta ia forma unei majorari a primei de asigurare prin sistemul bonus-malus.

In cel de-al doilea semestru al anului 2009, la numai 6 luni dupa introducerea acestei proceduri, raportul dintre asiguratori si Politie in ceea ce priveste constatarile a fost de 69,5% la 30,5%, conform unui studiu realizat de Revista PRIMM - Asigurari & Pensii. Astfel ca, la un an de la implementarea constatului amiabil, peste 55% din numarul dosarelor deschise pe RCA s-au bazat pe aceasta procedura.

Totusi, conform unui sondaj derulat de 1asig.ro, aproape 57% dintre respondenti considera ca numarul celor care se vor adresa Politiei rutiere pentru solutionarea accidentelor va creste in viitorul apropiat. Mai mult, reprezentantii Politiei rutiere au semnalat ca, in ultima perioada, numarul soferilor care li se adreseaza pentru solutionarea accidentelor usoare a cunoscut o crestere fata de anul anterior. Acestia sustin ca este vorba, in primul rand, despre o situatie datorata parerilor exprimate intre soferi, potrivit carora inspectorii de daune din cadrul societatilor de asigurari apeleaza tot mai des la artificiul stabilirii culpei comune in caz de accident.

Pe de alta parte, un aspect ingrijorator in privinta constatarii amiabile este amplificarea tentativelor de frauda, prin accidente regizate si prin intelegeri intre cei implicati, avand in vedere ca formularul ofera o mai mare libertate soferilor implicati in accident sa declare cele intamplate de comun acord, fara sa respecte neaparat realitatea.

Pentru moment, sistemul bonus-malus ramane singura metoda de a-i sanctiona pe cei vinovati de accidente, dar nu este un argument suficient pentru a descuraja o intelegere, deoarece primele de asigurare RCA sunt inca destul de mici si malusarea se aplica in functie de numarul de evenimente din anul anterior, si nu in functie de cuantumul daunei.

In luna iulie din 2009, Media XPRIMM lansa www.constatulamiabil.ro, primul web-site din Romania dedicat informarii publicului cu privire la aspecte practice derivate din implementarea constatarii amiabile. Parte a amplei campanii de educare a populatiei referitor la asigurari, www.constatulamiabil.ro, a adunat peste 100.000 de vizitatori unici.



Get Adobe Flash player






























































































































































































































Asigurari Asigurari| Pensii Private| Constatare Amiabila| Asigurarea Locuintelor| Asigurarea Masinilor| Asigurari de Viata| XPRIMM.RO| Revista PRIMM Asigurari si Pensii| ICAR Forum | Forumul International de Asigurari Reasigurari - FIAR| Insurance Profile| evoMAG|





© 2017 Constatul Amiabil MEDIA XPRIMM