Discutiile despre modificarea protocolului de colaborare privind constatarea amiabila, precum si a legislatiei aferente, au ramas un subiect de actualitate. Specialistii considera ca, in masura in care va fi nevoie si in masura in care se va primi feed-back-ul legat de modul in care a functionat constatul amiabil se vor aduce acestuia imbunatatirile necesare.
"In prezent, B.A.A.R. si-a exprimat intentia de a deveni parte a protocolului, in calitatea sa de mandatar legal al asiguratorilor din strainatate, calitate care este reglementata in mod expres de art. 54 alin. (2) din Legea nr. 136/1995. Pentru moment insa, nu avem nicio propunere de modificare a acestuia", a declarat Mariana GARBAN, Secretar General, Biroul Asiguratorilor Auto din Romania.
Pe 9 aprilie 2009, reprezentantii societatilor de asigurare care practica asigurari obligatorii de raspundere civila auto au semnat, la sediul CSA, protocolul de colaborare privind constatarea amiabila de accident.
Acesta prevede criteriile de stabilire a raspunderii in caz de accident, regimul probator, precum si instructiunile de aplicare practica a spetelor. Aceasta cazuistica imagineaza in scris si prin schite toate posibilitatile de coliziune care se pot inregistra in trafic, precum si modul de stabilire a responsabilitatii civile in respectivul eveniment.